Welcome to Our Website

Gece kulübünde yangın faciası! 29 kişi can verdi

Beşiktaş’ta Masquerade Club adlı gece kulübünde gerçekleştirilen tadilat sırasında çıkan yangın büyük bir faciaya neden oldu. Gayrettepe Mahallesi Yıldız Posta Caddesi üzerindeki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2’nci katında bulunan gece kulübünde yangın dün öğle saatlerinde çıktı. Masquerade Club adlı gece kulübünde tadilat esnasında çıkan yangın, hızla yayılarak binanın üst katlarına doğru sıçradı.Bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, alevlere müdahale etmeye başlasa da geçen her dakika içeride bulunan işçilerin aleyhine işledi. İlk müdahaleyle 2 kişinin cansız bedenine ulaşan ekipler, ilerleyen dakikalarda gece kulübünden çok sayıda işçiyi ağır yaralı halde çıkardı. 

İstanbul Valiliği, yangında çoğu işçi 29 ikişinin hayatını kaybettiğini, 1 işçinin de tedavi altında olduğunu açıkladı. Olay yerine gelen İstanbul Valisi Davut Gül, binada patlama yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bir soruya ise “Bize ulaşan böyle bir bilgi yok” yanıtını verdi. Binadaki gece kulübünün 1987’de verilen bir ruhsata sahip olduğunu kaydeden Gül, 2018’de de ruhsatın yenilendiğini bildirdi. 

TADİLAT BAŞVURUSU YOK 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da olay yerine geldi. İmamoğlu, yangına 106 personel ve 37 araçla müdahale edildiğini bildirdi ve şunları söyledi: “Edindiğimiz bilgilere göre hiçbir tadilat, inşaat başvurusu yok. Tabii yapının 2 kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alan. Bir şikâyet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş” dedi. İmamoğlu, yapının içindeki birtakım malzemelerin çok düzensiz bir biçimde yığıldığını da belirtti. İmamoğlu, işletmenin 1987’de ruhsatlandırıldığını vurguladı.  

CUMHURBAŞKANI ARADI 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili soruşturma kapsamında 3 savcının görevlendirildiğini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da 3 başmüfettiş ve 2 iş müfettişi görevlendirdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı arayarak bilgi aldı. 

SAHNE ÇALIŞMASI VARDI 

Patlamanın olduğu mekânda çalışan işçilere yemek siparişi getiren bir esnaf, “Bir haftadır sürekli onlara yemek getiriyordum. İçeri de bir sahne yapımı çalışması vardı. Çok kalabalık işçi grubuydu” dedi. Çevrede yaşayan vatandaşlardan bazıları da yaklaşık 10 yıldır mekânda her Ramazan ayında tadilat yapıldığını belirtirken, bu seferki tadilatın daha büyük boyutlu olduğunu anlattı. 

İTFAİYECİLER YERE YIĞILDI

Yangın ihbarıyla olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, bir yandan yangını söndürmek için çalışma başlatırken diğer yandan içeride mahsur kalanları kurtarmak için canla başla çalıştı. Ekipler, ölen ve yaralananları teker teker çıkardı. Çalışmalarını tamamlayan ekiplerin yere yığıldığı görüldü.

‘DUMANDAN ZEHİRLENDİLER’

Yangınla ilgili Milliyet’e değerlendirmede bulunan Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, yoğun dumanda karbonmonoksite maruz kalanların ölüm süresinin 15 ila 30 dakika arasında olduğunu ifade etti. Okur, şu bilgileri verdi: “Duman demek karbonmonoksit demek. Karbonmonoksiti soluduğumuz zaman kana beyne oksijen gitmesini engelliyor. Dumana maruz kalan kişinin ortalama 15 ila 30 dakika arasında bütün oksijen sistemi karbondioksitle yer değiştireceği için ölüm olabilir. Solunum yeterli dönmediği için kalp durur, akciğerler de durur. Bu şekilde ölüm olabilir.”– Haber Merkezi

DJ VE AŞÇI DA HAYATINI KAYBETTİ

Yaşamını yitiren 29 kişinin 23’ünün tadilat şirketlerinin 6’sının ise gece kulübünün çalışanları olduğu öğrenildi. Faciada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Ahmet Sever, Ahmet Uzun, Alparslan Salih Derelioğlu, aşçı Atanur Aladağ, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, asansör işçisi Fahrettin Korkut, Gökhan Yıldırım, tadilat işçisi Kadir Orhonoğlu, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Sinan Yılmaz, Adem Özçelik, Ahmet Kartal, Ahmet Mehduş, kaynak ustası Akın Kıhrı, Binali Çayır, Cengiz Aksoy, Efe Demir, Gökay Tevlek (DJ), Gökhan Akbulut, Hüseyin Ak, Kadir Orhanoğlu, mobilyacı Muhammet Ali Yıldırım, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, kaynak ustası Yılmaz Kıhrı.

YERLİ YABANCI ÜNLÜLERİN MEKÂNI

Masquerade Club, İstanbul’un en önemli eğlence mekânları arasında. Yıllardır faaliyette olan kulüpte şarkıcılar ve DJ’ler de sahne alıyordu. Mekânda eğlenmeye, sosyetik isimler, şarkıcılar, oyuncular ve futbolcular gibi tanınmış simalar gidiyordu. Discorium olan ismi 13 yıl önce Masquerade Club olarak değiştirilen gece kulübünün kapasitesi 1500 kişiydi. Haftanın 5 günü açık olan mekân, R&B ve Hip Hop müziğiyle gündeme geliyordu. Kulüpte 50 Cent, Tyga, Russ Millions, Ciara gibi dünyaca ünlü isimler de sahne almıştı. – SERCAN KISMET

SUÇ KAYDI ÇIKTI

Soruşturma kapsamında gece kulübünün ortakları Şehzade Şazi Şekergümüş ile Mehmet Memduh C., işletme mesul müdürü İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P. ve işyeri muhasebecisi Salim A. ile tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilya işleri firma sorumlusu Ercan E. olmak üzere 8 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan İsmet Ş. ve Arda Arman P. ile Şehzade Şekergümüş’ün “kasten yaralamadan”, muhasebecinin de cinsel tacizden suç kaydı çıktı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

ACİL ÇIKIŞ KAPISI VAR MIYDI?

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Ali Toklu, iş güvenliği açısından olması gerekenleri şöyle sıraladı:

Mekânda acil çıkış kapıları var mı, varsa kilitli mi?

Yeterli seviyede yangın söndürme tüpü mevcut mu?

Çalışma alanına göre uygun yangın söndürme sistemi yapıldı mı?

Duman veya gaz algılama sistemi mevcut mu?

Kimyasallarla ilgili çalışma yapılacak ise lambalar prizler ona göre mi yapılmış?

PETROL ÜRÜNLERİ

Yangın Risk Uzmanı Cemal Kozacı: “Çıkan siyah dumanlardan yanan maddelerin petrol ürünlerinden imal edilmiş sentetik kumaş, koltuk süngeri, ses izolasyon köpüğü gibi malzemeler olduğunu anlıyoruz. Bu malzemeler siyah duman çıkarır. Yandığında hidrojen siyanür, karbonmonoksit gibi çok zehirli gazlar çıkar. Bu durum zehirli gazdan öldüklerini gösterir.’’

‘BİRDEN FAZLA İHMAL VAR’

İş Güvenliği Uzmanları Derneği Başkanı Mahmut Cihan: “İçeride boya, tiner gibi yanıcı parlayıcı madde vardır. Taş motoru veya kaynak makinası benzeri bir şey varsa orada kıvılcım yapıp içerideki diğer yanıcı maddeleri yakma ihtimali yüksek. Zehirlenme oranı yüksek olduğu için de büyük ihtimalle kumaş türü malzemelerin açığa çıkardığı zehirli gazlardan ölümün yüksek olduğunu düşünüyorum. Birden fazla ihmal var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir