Atina’da ev almak zorlaştı; Altın Vize’ye yeni mevzuat

ATİNA-

Yunanistan, Atina’da ev satın almakla “Altın Vize” adı verilen ve Schengen ülkeleri için geçerli olan oturma izni alma mevzuatını güncelledi.

İlk önceleri 250 bin Euro karşılığında ev sahibi olan 3.ülke vatandaşlarına oturma izni verilirken, bu mevzuat geçen yıl 500 bin Euro’ya çıkarılmıştı.

Yunanistan’da oturma izni almak için ev satışlarının minimum 500 bin Euro’ya çıkarılmasına rağmen, gösterilen rağbet azalmayınca Yunan hükümeti aldığı yeni bir karar ile bu meblağı minimum 800 bin Euro’ya çıkarılmasına karar verdi.

Yunan hükümeti oturma izinlerini 800 bin Euro’ya çıkarırken bazı şartları da beraberinde getirdi.
En az 800 bin ve yukarısı meblağlar karşılığında satın alınacak konutların 120 metre kareden büyük olması; ayrıca satın alınacak konut, eğer alıcı tarafından kullanılmayacaksa satın aldığı konutu Airbnb gibi kısa vadeli değil; uzun vadeli kiralaması şartları getirildi.

Kısa vadeli kiralamayı yasaklayan şartı ihlal edenlerin oturma izni iptal edilecek ve 50 bin Euro para cezası uygulanacak.

Oturma izni almak isteyen alıcı adaylarına bazı kolaylıklar da sağlanmıyor değil..

Mesela bir alıcı, gözüne kestirdiği bir konutu illa da 500 bin Euro’ya almak istiyorsa, Eylül 2024’ün en son gününe kadar meblağın yüzde 10’unu yatırabilecek; ve meblağın geri kalanını 31 Aralık 2024’e kadar tamamlaması gerekecek.

Oturma izni almak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına, eğer bu zaman zarfında meblağı tamamlayamazsa, o zaman başka bir konutu –yine aynı fiyatlama üzerinden- 2025 yılının Nisan ayının 30’una kadar bulma ve satın alma fırsatı veriliyor.

Yıpranmış neoklasik ya da eski ve metruk binaları en az 250 bin Euro karşılığında satın alarak oturma izni edinmek isteyenlere, binayı baştan aşağı tadilattan geçirmeleri şartı koşuluyor.

Asgari 800 bin Euro ve en az 120 metre karelik konut alma şartı Atina, Selanik gibi büyük kentlerin yanı sıra Mikonos , Santorini ve nüfusu 3 bin 100’den fazla olan turistik adalar için geçerli olacak.

Örneğin eski uygulamalarla Altın Vize almak isteyenler için Atina’nın komşusu Pire’de ve Atina dışındaki konutlarda halihazırda 250 bin ila 400 bin Euro’ya satışlar sürüyor.

Altın Vize ne işe yarıyor?

AB’nin tüm Schengen ülkelerine vizesiz giriş sağlayan Altın Vize sahiplerine ve yakın aile fertlerine 5 yıllık oturma izni veriliyor. 5 yılın sonunda konut hala üzerinde olanların oturma izinleri bir 5 yıl daha uzatılıyor. 10 yıllık oturma izinlerinden sonra kişilerin “vatandaşlık alma başvuru” hakkını doğuruyor. Ancak vatandaşlık almak için de bazı zorlu ve zorunlu şartlar koşuluyor..

Herkese onay verilmiyor

Yunanistan’da konut ya da iş yeri satın alarak 5 yıl süre ile Altın Vize almak isteyenlerin sayısı yalnız geçen yıl AB vatandaşı olmayan 14 bin 875 yabancı uyruklular oluşturdu ve bunların ancak 7 bin 387’sine onay verildi..

Yalnız 2021-2023 yılları arasında Yunanistan’da 4 milyar 300 milyon değerinde konut satışları gerçekleşti.

Aynı yıllar içinde Yunanistan’da en fazla konut satın alan ve AB üyesi olmayan yabancı ülke vatandaşlarının sıralaması ise şöyle belirledi: Çin, Türkiye, Lübnan, İran, İngiltere, Mısır, ABD, İsrail, Rusya, Ukrayna.

Hükümet neden böyle bir karar aldı?

Yunan hükümetinin, ülkeye milyarlar gelmesine rağmen Altın Vize edinmek isteyenlere koşmaya başladığı şartlar, Atina ve Selanik gibi mega kentlerindeki kira ve satış fiyatlarının tavana vurmasından kaynaklanıyor.

Yunan istatistik kurumunun verilerine göre Atina’daki kira fiyatları geçen yıla oranla yüzde 14 oranında artmış bulunuyor.

Kiralık konutların sayısı ise -kısa yoldan para kazanmak amacıyla Airbnb’ye dönüştürülen konutların artmasından dolayı- gittikçe azalıyor; boş kalanlardan ise yüklüce kiralar talep ediliyor.

Kiraların artışlarına ya da konut sahibi olmak isteyen Yunan vatandaşlarının, bugüne dek görülmemiş derecede artan kira ve satış fiyatlarına karşı koyamayan hükümeti eleştirmeye ve sorumlu göstermeye başlaması iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) oy potansiyelini düşürmeye başlamıştı.

YDP hükümeti, yalnız sade vatandaşların değil; muhalefet partilerinin de gösterdikleri sert tepki ve itirazlarından sonra Altın Vize mevzuatını değiştirmek zorunda kaldı.

Aynı dertlerden muzdarip olan İspanya, Portekiz gibi AB ülkelerinde de Altın Vize mevzuatlarını güncelleme ya da iptal edilmesi gibi tartışmalar başlamış bulunuyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir